Mikä asumisoikeus?

Mitä asumisoikeus käytännössä tarkoittaa? Lue lyhyt tietopaketti asumisoikeusasumisesta.

Todellinen asumisen vaihtoehto

Asumisoikeus on todellinen vaihtoehto, kun et voi tai halua sitoa satoja tuhansia euroja omistusasuntoon tai maksaa kallista vuokraa – ja silti haluat asua laadukkaasti. Asumisoikeusasunnon asukkaana et omista asuntoa, mutta nautit omistajan hallintaoikeudesta. Tämä tarkoittaa, että voit esimerkiksi remontoida asuntoa mieleiseksesi ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Kun tarpeesi muuttuu, voit myös luopua asunnosta ilman omistajan riskiä jälleenmyynnistä – lunastamme asunnon sinulta takaisin!

Asumisoikeuden edellytykset

  • 18 vuoden ikä
  • Ei samalla alueella omistusasuntoa tai varoja sen hankkimiseksi
    • Yli 55-vuotiailla ei varallisuusrajoja
    • Tulot eivät vaikuta asunnon saantiin

Asumisoikeusmaksu

Asumisoikeusasunnon hallintaoikeuden saat maksamalla 10–15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hinnasta. Tämän jälkeen maksat ainoastaan kuukausittaista käyttövastiketta, joka on markkinahintaista vuokratasoa edullisempi. Asumisoikeussopimus käy pankkilainan vakuutena ja lainan korot ovat vähennyskelpoisia. Kun luovut asunnosta, saat asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Avain asumisoikeusasunnot

Tarjontaamme kuuluu tuhansia asumisoikeusasuntoa eri puolilla Suomea aina Rovaniemeltä Helsinkiin. Asunnoistamme löytyy erikokoisia sekä erilaisia vaihtoehtoja jokaiseen elämänvaiheeseen. Asunnot sijaitsevat palveluiden lähellä, arvostetuilla ja viihtyisillä asuinalueilla. Haluamme tarjota asiakkaillemme asiakaslähtöistä palvelua, laadukkaita asuntoja sekä viihtyisän asuinympäristön.

Vakuusmaksu

Avain asumisoikeusasukkailta peritään ennen muuttoa 250 euron suuruinen vakuusmaksu, joka maksetaan takaisin, mikäli käyttövastikkeet ja muut sopimukseen liittyvät velvoitteet on asianmukaisesti hoidettu ja asunto on hyväksyttävässä kunnossa.

Järjestysnumero

Järjestysnumero asumisoikeusasuntoa varten haetaan asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Sen jälkeen voit etsiä asuntohakumme kautta mieleisiäsi asuntoja ja jättää niihin hakemuksen.