Mitä asumisoikeus käytännössä tarkoittaa? Lue lyhyt tietopaketti asumisoikeusasumisesta.
Asumisoikeus on todellinen vaihtoehto, kun et voi tai halua sitoa satoja tuhansia euroja omistusasuntoon tai maksaa kallista vuokraa – ja silti haluat asua laadukkaasti. Asumisoikeusasunnon asukkaana et omista asuntoa, mutta nautit omistajan hallintaoikeudesta. Tämä tarkoittaa, että voit esimerkiksi remontoida asuntoa mieleiseksesi ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Kun tarpeesi muuttuu, voit myös luopua asunnosta ilman omistajan riskiä jälleenmyynnistä – lunastamme asunnon sinulta takaisin!
Asumisoikeusasunnon hallintaoikeuden saat maksamalla 10–15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hinnasta. Tämän jälkeen maksat ainoastaan kuukausittaista käyttövastiketta, joka on markkinahintaista vuokratasoa edullisempi. Asumisoikeussopimus käy pankkilainan vakuutena ja lainan korot ovat vähennyskelpoisia. Kun luovut asunnosta, saat asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.
Tarjontaamme kuuluu tuhansia asumisoikeusasuntoa eri puolilla Suomea aina Rovaniemeltä Helsinkiin. Asunnoistamme löytyy erikokoisia sekä erilaisia vaihtoehtoja jokaiseen elämänvaiheiseen. Asunnot sijaitsevat palveluiden lähellä, arvostetuilla ja viihtyisillä asuinalueilla. Haluamme tarjota asiakkaillemme asiakaslähtöistä palvelua, laadukkaita asuntoja sekä viihtyisän asuinympäristön.
Avain asumisoikeusasukkailta peritään ennen muuttoa 250 euron suuruinen vakuusmaksu, joka maksetaan takaisin, mikäli käyttövastikkeet ja muut sopimukseen liittyvät velvoitteet on asianmukaisesti hoidettu ja asunto on hyväksyttävässä kunnossa.
Asumisoikeuden järjestysnumeron saat kaupungin tai kunnan asuntotoimistosta, useimmiten voit hakea numeroa myös sähköisesti.
Järjestysnumero tulee hakea jokaisesta kunnasta erikseen josta haluat hakea asuntoa. Poikkeuksena Helsingin seutu ja KUUMA-kunnat, joilla on yhteinen järjestysnumero. Näillä alueilla riittää, että haet yhden järjestysnumeron. Yhteiseen hakualueeseen kuuluu Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Porvoo, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.
Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kuuluneet aina samaan yhteishakualueeseen. Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti liittyivät yhteishakualueeseen 1.1.2015, Kerava 1.1.2016 ja Porvoo 1.7.2017. Jos olet hakenut järjestysnumeron joltain edellä mainitulta paikkakunnalta ennen yhteiseen hakualueeseen liittymistä, on järjestysnumerosi voimassa vain kyseisessä kunnassa.