Oma vai vuokratontti?

Ota asuntokaupan termit haltuun

Oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti?

Tonttivaihtoehdot uudisasunnon ostajalle

Asunnon ostaminen voi olla haastavaa, etenkin ensikertalaisille. Tässä tiivistetysti kolme erilaista tonttivaihtoehtoa, joihin saatat törmätä uudisasuntoa ostaessasi: omistustontti, vuokratontti ja valinnainen vuokratontti.

1. Omistustontti Omistustontilla sijaitseva koti on selkein vaihtoehto. Tontin omistaa yleensä asunto-osakeyhtiö, eikä erillistä tontinvuokravastiketta ole. Tällöin kuukausittaiset kulut ovat pienemmät, mutta asunnon hinta on korkeampi.

2. Vuokratontti Vuokratontilla sijaitsevassa kodissa maksetaan kuukausittain hoitovastikkeen yhteydessä tontinvuokraa. Tämä tekee hoitovastikkeesta korkeamman, mutta asunnon hankintahinta on alhaisempi. Tontin vuokrasopimus määrittelee vuokra-ajan ja vuokrankorotukset. Vuokratontit ovat yleistymässä, ja vuokra-ajat voivat olla vuosikymmeniä.

3. Valinnainen vuokratontti Valinnaisessa vuokratontissa osakas voi valita, lunastaako tonttiosuutensa vai maksaako tontinvuokravastiketta. Tämä antaa joustoa, sillä osakas voi halutessaan lunastaa tontin myöhemmin tai maksaa vuokraa jatkuvasti, mikä alentaa asunnon alkuperäistä hintaa.

Yhteenveto

Omistustontti: Korkeampi kauppahinta, ei tontinvuokravastiketta.

Vuokratontti: Alempi kauppahinta, korkeampi hoitovastike.

Valinnainen vuokratontti: Valittavissa lunastus tai vuokran maksaminen, joustavampi vaihtoehto.