Avain kestävään asumiseen

Asuminen on suurin yksittäinen ilmastopäästöjen aiheuttaja, sillä siitä syntyy keskimäärin kolmasosa hiilijalanjäljestämme. Asumisen tuottamissa päästöissä kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan.

Ensiksi on hyvä huomioida, milloin talo on rakennettu. Vuoden 2016 jälkeen Avain Asunnoille on valmistunut yli 4000 uutta asuntoa. Avaimen 11 000:s asunto valmistui Järvenpäähän helmikuun lopussa. Tällä hetkellä rakenteilla on 1 400 uutta asuntoa, joista valtaosa on A-energialuokan asuntoja.

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumis­oikeustalojen omistajat, KOVA ry, selvitti jäsen­yhteisöjensä asuntokannan ikäjakaumaa vuoden 2021 aikana. Noin 70 prosenttia jäsenyhteisöjen koko asuntokannasta koostui 1970−1990-lukujen asunnoista. Vanhaan asuntokantaan verrattuna uudiskohteiden keskimääräinen energiatehokkuus ja talotekniikka ovat aivan toisella tasolla. Vanhempaa asuntokantaa peruskorjataan vauhdilla, joten myös niiden energiatehokkuus paranee.

Toiseksi on hyvä huomioida, missä ­talo sijaitsee. Liikenne tuottaa toiseksi eniten ­ilmastopäästöjä. Avaimen kohteet sijaitsevat kasvukeskuksissa hyvillä paikoilla joukko­liikenteen helposti saavutettavissa. Työn ja arjen yhteensovittaminen on helppoa, ja palvelut ovat lähellä.

Kolmas pointti on yhtiön toiminta päästöjen vähentämiseksi. Avaimen ohjelma on kunnianhimoinen: haluamme olla hiilineutraali kiinteistöjen energiankäyttöä koskevien hiilidioksidipäästöjen osalta vuoteen 2035 mennessä. Uusi elementtitehdas mahdollistaa entistä ympäristöystävällisemmät rakennuselementit uudiskohteisiin. Eikä pidä unohtaa asukkaiden aktiivista roolia. ­Jopa 98 prosenttia Avaimen asukkaista kertoo lajittelevansa jätteensä.

Avain Asunnot haluaa olla edistyksellinen, ympäristöystävällinen asuntopalvelujen tarjoaja. Vastuullisuusteot onnistuvat parhaiten yhteistyöllä aktiivisten ja ympäristötietoisten asukkaiden kanssa.

Asmo Maanselkä, Avain & Koti -lehden päätoimittaja

Asmo Maanselkä Markkinointi-ja viestintäpäällikkö

Asmo Maanselkä
Päätoimittaja / Markkinointi- ja viestintäpäällikkö

Edellinen
”Poluilla saa ajatukset jiiriin”
Seuraava
Aurinkoenergiaa käyttöön