Kysymyksiä ja vastauksia sähkönsäästöstä

Miksi sähkön säästäminen on tärkeää?

Suomessa tuotettu sähkö alkaa olla erittäin ympäristöystävällistä, koska tuulivoima ja ydinvoima ei lähtökohtaisesti tuota hiilidioksiidipäästöjä. Sähköistyvä yhteiskunta tarvitsee paljon sähköä ja siksi sähkön säästäminen on yksi ympäristöystävällisen ja kestävän elämäntavan kulmakivistä. Pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus niin ympäristöön kuin asumiskustannuksiin. Energiankulutuksen vähentäminen ei ainoastaan säästä luonnonvaroja, vaan myös pienentää sähkölaskua ja edistää energiatehokkuutta. Osa sähköstä silti tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla ja siksi unn säästämme sähköä, vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita kasvihuonekaasuja, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Tämä on osa vastuullista asumista, johon Avain Asunnoilla pyrimme. Energiatehokkuuden parantaminen on myös taloudellisesti kannattavaa, ja se on yksi tapa, jolla voimme tarjota asiakkaillemme laadukkaita asumispalveluita kilpailukykyiseen hintaan.

Vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseen kotona

Kotona on monia tapoja vähentää sähkönkulutusta ilman, että asumismukavuudesta tarvitsee tinkiä. Esimerkiksi LED-lamppujen käyttö perinteisten hehkulamppujen sijaan voi merkittävästi alentaa sähkönkulutusta. Samoin laitteiden sammuttaminen kokonaan, eikä jättäminen valmiustilaan, voi säästää yllättävän paljon energiaa. Lisäksi kodinkoneiden energiatehokkuusluokkaan kannattaa kiinnittää huomiota. Korkeamman luokan laitteet kuluttavat vähemmän sähköä, mikä näkyy pidemmällä aikavälillä sähkölaskussa. Suosittelemme myös termostaattien säätämistä taloudelliselle tasolle ja vedon estämistä tiivistämällä ikkunat ja ovet, mikä vähentää tarvetta ylimääräiselle lämmitykselle. Uuni on keittiön sähkösyöppö. Kun lämmität uunin, valmista kerralla useita ruokia tai suurperheen annoksia. Saat samalla pakastimeen valmiita ruokia, joita on kiireisessä arjessa helppo lämmittää mikroaaltouunissa.

Älykäs teknologia ja sähkön säästäminen

Älykäs kotiteknologia on nykyaikainen tapa hallita sähkönkulutusta. Älykkäät termostaatit, valaistuksen ohjausjärjestelmät ja energianhallintasovellukset auttavat seuraamaan ja optimoimaan energiankulutusta. Kannustamme asukkaitamme hyödyntämään näitä teknologioita, jotka eivät ainoastaan tee arjesta mukavampaa, vaan myös säästävät energiaa ja rahaa. Älylaitteiden avulla voit esimerkiksi säätää lämmitystä ja valaistusta etänä, mikä tarkoittaa, että voit välttää turhaa energiankulutusta ollessasi poissa kotoa. Lisäksi monet älylaitteet oppivat käyttäytymistäsi ja mukautuvat automaattisesti energiatehokkaammiksi ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään.

Yhteisöllisyys ja yhteiset energiansäästötoimet

Energiansäästö on myös yhteisöllinen teko. Avain Asunnoilla uskomme, että yhdessä voimme saavuttaa enemmän. Tämän vuoksi rohkaisemme asukkaitamme osallistumaan yhteisiin energiansäästöprojekteihin ja jakamaan parhaita käytäntöjä naapureiden kesken. Yhteisissä tiloissa, kuten pesutuvissa ja saunoissa, energiatehokkuuden parantaminen hyödyttää kaikkia asukkaita. Esimerkiksi yhteiskäyttöautojen ja -pyörien suosiminen vähentää tarvetta henkilökohtaisille ajoneuvoille ja siten myös yhteisön hiilijalanjälkeä. Lisäksi kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat osa kokonaisvaltaista lähestymistapaa energian ja luonnonvarojen säästämiseksi.
Edellinen
Asuntoja kasvualueille: Tuusula Hyrylä
Seuraava
Avain Yhtiöille voitollinen vuosi 2023