Juhlat taivasalla

Jos haluat rennot juhlat, pidä ne ulkona. Mikä parasta, vältyt kodin puunaukselta ennen ja jälkeen.

Kesän parhaat juhlat vietetään puutarhassa tai pihalla. Ulkojuhlissa pöydät, tuolit ja astiat saavat olla rennon eriparisia, ja niitä voi haalia vaikka naapureilta lainaan. Nurmikolle voi myös levittää räsymattoja ja tehdä niiden päälle eurolavoista pitkän pöydän, jonka ääressä istutaan tyynyillä. Rouhea pöytä piiloutuu näyttävän pöytäliinan tai lakanan alle. Astioita voi vuokrata, mutta nykyään kertokäyttöastioitakin saa kivannäköisinä. Varaa riittävästi roskiksia, jotta ympäristö pysyy siistinä. Mieti myös, missä vieraat voivat käydä wc:ssä.

Tuo kattaukseen luonnonkukkia ja -materiaaleja. Juhla-aluetta voi kehystää isoihin lasipurkkeihin tai sinkkiämpäreihin kerätyillä luonnonkukilla tai ruukkukukilla. Varsinkin hämärässä illassa tunnelmaa luovat kynttilät, ulkotulet tai aurinkokennoilla toimivat ulkovalot, joita voi ripustaa puunoksiin. Jos pihalla on puita, niihin voi viritellä viirejä, paperilyhtyjä tai heliumilla täytettyjä ilmapalloja.

Ohjelmaksi sopii pihapelit. Tanssilattiaa voi merkata esimerkiksi isolla matolla. Tiiviisti kudotun maton päällä on mahdollista pyörähdellä, vaikka kengissä olisi korkoakin. Matoilla voi myös tehdä kulkuväyliä ja ohjata siten vieraiden kulkemista.

Kun mietit tarjottavia, muista säilyvyys. Kata tarjoilupöytä varjoon tai katoksen alle. Laita ruoat esiin isojen tarjoilukulhojen sijaan pienemmissä astioissa ja täydennä tarvittaessa. Tai tee valmiita annoksia, joita tuot pöytään vähitellen. Jos tarjottavat pitää syödä seisaallaan, tee ruokia, jotka saa syötyä haarukalla. Asettele juomat tarjolle jääpaloilla täytettyyn kottikärryyn tai isoon soikkoon. Pakasta jäät esimerkiksi maitopurkissa, niin ne eivät sula niin nopeasti. Grilli on kesäjuhlien keskipiste, jossa voi valmistaa kaiken alkuruoista jälkiruokaan.

Sateen sattuessa

Kun kutsut vieraat juhliin, muista kertoa, että juhlat ovat ulkona, jotta vieraat osaavat pukeutua tilanteen ja sään mukaan. Viilenevän illan varalta voit varata terassilämmittimen tai vilttejä. Koska Suomen kesä on arvaamaton, voi olla järkevää vuokrata katos tai teltta, tai ainakin varata juhlijoille sateenvarjoja. Pienen piirin juhlat onnistuvat sateen suojassa omalla parvekkeella ja herkut kypsyvät sähkögrillissä. Koko talon juhlia voi viettää vaikka niin, että kaikki asukkaat juhlivat omilla parvekkeillaan.

Muista! Huolehdi korona­turvallisuudesta: noudata alueesi kokoontumisrajoituksia, pidä turvavälit ja varaa käsidesiä.

TEKSTI Katja Tarnanen

LÄHDE meilläkotona.fi

KUVA Getty Images

Edellinen
Uusi asumisoikeus­laki astuu voimaan 1.1.2022
Seuraava
Meillä on aito halu auttaa