Kukkia kastelemassa asukkaat Riitta Tiihonen (vas.), Merja Karvinen (keskellä) ja Asta Mäkelä. Viihtyisällä pihalla voi myös grillata ja istuskella pihakeinussa terijoensalavien varjossa.

Kukkia kaikkien iloksi

Joensuun Kuuselantien asukkaat ovat laittaneet pihan niin kauniiksi, että sellaista harvoin näkee kerrostalon pihalla.

”Kun kyykötän kukkapenkissä kitkemässä, niin ohikulkijat saattavat tulla kysymään, että mikä kukka tuo on tai kertoa, että tämä kasvaa meillä lapsuudenkodissakin. Joku sanoo käyvänsä aamuisin tarkistamassa, että mikä tänään kukkii. Tulee hyvä mieli, kun istutukset tuovat iloa muillekin”, Riitta Tiihonen sanoo Joensuun Kuuselantie 15:n sisäpihalla.

Keskellä pihaa on pyöreä, reunoilta kivetty iso kukkapenkki. Pari vuotta sitten siinä oli vain vanhoja vuorenkilpiä, iänikuisia risukasoja ja multaa, jossa rikkaruohot rellestivät. Nyt penkkiä kehystävät kuunliljat ja penkin keskellä on muun muassa myskimalvaa, harjaneilikkaa, siperiankurjenmiekkoja ja salkoruusua. Kimpussa ahkeroivat mehiläiset ja perhoset, etenkin makealta tuoksuvan lehtosinilatvan kimpussa.

Istutuksissa riittää aina jotain katseltavaa; kauden aloittavat keväällä narsissit ja sen päättää jättiläismaksaruoho juuri ennen pakkasia. Seassa on myös hyötykasveja, kuten persiljaa, ruohosipulia ja viinisuolaheinää. Niitä saavat napsia kaikki asukkaat. 

Riitta hyörii pääpuutarhurina ja muut auttavat. Helteisinä kesinä kasteltavaa riittää, mutta onneksi pihan vesipiste on lähellä ja letkulla kastelu helppoa. Talohuolto leikkaa nurmikon.

”Pensaitakin leikkasivat, mutta minä kielsin sen, kun jäi angervoilta kukinnat välistä”, Merja Karvinen sanoo.

Suurimman osan kukkapenkin kasveista Riitta toi autonsa takakontissa siskonsa pihalta. Merja on istuttanut 80 narsissia, mutta niitä ovat kummallisesti kadonnut, ilmeisesti jänisten suihin. Uudet mullat penkkiin hoiti isännöitsijä. Hän hankki myös kirsikka- ja omenapuut, joista jälkimmäiset ovat Asta Mäkelän suosikkeja. Pieniä istutuksia on siellä täällä, on perinteikästä kultapalloa, raparperia, hernepensaita ja valkoista sulkaneilikkaa. Kesäkukat ovat kukkalaatikoissa ulko-ovilla. Uusimmat istutukset ovat tämänvuotisia, vanhimmat lienevät talon rakentamisajalta, kuten huumaavasti tuoksuva jasmike. Vuosikymmen sitten Merja istutti pihalle lempikukkaansa köynnösruusua, mutta nyt sen tilalla kukkivat jo syysleimut ja kehäkukat.

”Ootteko huomanneet, että mun ruusu kukkii?” Asta kysyy. Muut nyökyttelevät. Juttu polveilee pihatöiden ympärillä. Myyrille pitäisi kehittää jotain. Niiden kaivamia multakasoja näkyy pihalla. Onneksi lehtikotilot eivät ole vielä hoksanneet isoa kukkapenkkiä. Pihamaan ruohoisesta kumpareesta asukkaat toivoisivat kukkaniittyä.

”On tärkeää pitää huolta pihan monimuotoisuudesta ja tarjota pörriäisille paikka”, Sirpa Hopiakangas sanoo. Hänestä myös marjapensaat ja yrttilaatikot olisivat kiva lisä. Vaikka piha on pitkälti rouvien valtakuntaa, ovat herrat hengessä mukana.

”Me on iloittu näistä ihanista naisista ja yritetty talkoissa autella”, Ismo Karvinen sanoo. Mutta on miehilläkin ideoita pihan varalle: Jouluksi isoon pihakuuseen voisi laittaa koristevalot. Ne näkyisivät kaikille asukkaille ja toisivat iloa pimeään aikaan.

ASUMISOIKEUSKOHDE: Joensuun Kuuselantie 15

Rakennusvuosi: 1994

Pienkerrostalo: yksiöistä neliöihin, koot 41–101,5 m²

Asuntojen lukumäärä: 31

TEKSTI Katja Tarnanen

KUVA Minna Raitavuo

Edellinen
”Veden alla koen rauhaa”
Seuraava
Vastuullisuus on tekoja