Sauna juhlakuntoon

Sauna on hyvä pestä perusteellisesti kerran tai kahdesti vuodessa. Tuuleta ja kuivata sauna huolella pesun jälkeen.

  1. Vie löylyhuoneesta kaikki irtotavara pois, jotta voit siivota helpommin. Lakaise lattialta isoimmat roskat ja imuroi tai harjaa seinät ja katto. Tarvitset lauteiden pesua varten veteen emäksistä, pH-arvo yli 7, yleis- tai saunanpesuainetta, joka irrottaa hyvin rasvaa. Lattian pesuun suositellaan hapanta pesuainetta, joka tepsii paremmin kalkkisaostumiin. Tarvitset myös pehmeää harjaa, kuivainta tai lattialastaa, siveltimen ja kangasrättejä.
  2. Tarkista ensin kiuaskivien kunto nostamalla ne pois kiukaasta. Kivet olisi hyvä pestä vuosittain ja vaihtaa kahden vuoden välein. Jos kivi lohkeilee helposti, murentuu ja on väriltään vaalea, se on aika vaihtaa uuteen. Voit testata kivien kuntoa napauttamalla niitä yhteen. Pese hyväkuntoiset kivet emäksisellä pesuaineella, huuhtele huolella ja jätä kuivumaan. Kun kivet ovat kuivaneet, laita ne takaisin paikoilleen. Jos ostat uusia kiviä, muista, että keraamisia kiviä ei saa käyttää ylikuumenemisvaaran takia.
  3. Kastele lauteet lämpimällä vedellä, jotta puiden syyt aukeavat ja lika irtoaa helpommin. Harjaa lauteet pesuaineliuoksella puusyiden mukaisesti. Muista puhdistaa myös lauteiden raot ja alapuoli. Huuhtele huolella lämpimällä vedellä ja lopuksi kylmällä vedellä, jotta puusyyt sulkeutuvat. Vedä lauteille jäänyt vesi kuivaimella tai lattialastalla. Puhdista tarvittaessa lattiakaivo ja pese sen jälkeen myös lattia. Vedä lastalla lattialle jäänyt vesi pois. Tuuleta sauna ensin kunnolla ja pane sitten kiuas miedolle lämmölle.
  4. Kun lauteet ovat puhtaat ja kuivat, voit suojata ne lialta ja kosteudelta värittömällä parafiiniöljyllä. Levitä öljy lauteille siveltimellä tai kankaalla ja anna imeytyä. Jos lauteet imaisevat öljyn heti, voit sivellä pintaan toisen kerroksen. Sen jälkeen lämmitä sauna ja pyyhi ylimääräinen öljy pois. Nautit puhtaasta saunasta kauemmin, kun käytät laudeliinaa. Jos nautit jouluaattona löylyistä saunavihdan kera, irronneet lehdet on kätevämpi lakaista kuivana. Suorita siivous siis vasta joulupäivänä ja ole aattona kuin Ellun kana!

Lähteet: mm. Martat.fi ja Meillakotona.fi

Edellinen
Taiteile itsesi Tuusulaan
Seuraava
Mitä sinä haluaisit oppia? – opitaan uutta yksin ja yhdessä